”En uddannelse, der siger spar 2!”

Esben Lapholm og Bettina Tyrrestrup er begge målrettede og går benhårdt efter deres drømmejobs. For at åbne så mange døre som muligt har de begge valgt at tage social- og sundhedsassistentuddannelsen på EUX-niveau, hvilket efter eget udsagn giver dem det bedste fra to verdener

- Hele grunden til, at jeg valgte at tage en SOSU-uddannelse er, at jeg får lov til at bruge det teoretiske og det praktiske sammen. Vi lærer alt det praktiske, og vi får lov til at prøve det ude i virkeligheden, når vi er i praktik. Og jeg ved, at når jeg får lov til at prøve tingene selv, så giver det et helt andet billede, end når jeg læser om det i en bog, fortæller 20-årige Esben Lapholm fra Lemvig.

Faktisk var Esben Lapholm omkring en anden ungdomsuddannelse, inden han sammen med en mentor fandt frem til, at hans drøm havde ændret sig i en helt anden retning, end han selv og alle andre havde regnet med.

- Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle noget mere teknisk, men pludselig synes jeg, at det var rigtig tungt at sidde foran en computer så mange timer. Det fik jeg en snak med en mentor om, og så kom jeg frem til, at jeg i virkeligheden rigtig gerne vil arbejde med mennesker. Og så skiftede jeg til social- og sundhedsassistentuddannelsen på EUX.

At det blev på EUX-niveau var helt bevidst.

- Jeg vil rigtig gerne læse videre til fysioterapeut, så jeg har behov for nogle gymnasiale fag på et vist niveau. Det får jeg på EUX, og så har jeg også mulighed for at ændre mening senere i livet, hvis jeg vil noget andet, uden at jeg skal til at tage ekstra fag, forklarer Esben Lapholm.

En EUX er lidt af begge dele
Også 18-årige Bettina Thyrrestrup fra Bramdal så rigtig gode muligheder i en EUX, da hun fandt ud af, at det var en mulighed på SOSU-uddannelsen.

- Jeg vil rigtig gerne uddanne mig som jordemoder. Og ved at tage EUX SOSU åbner det muligheden for, at jeg kan gå direkte videre efter social- og sundhedsassistentuddannelsen i stedet for at skulle tage en sygeplejerskeuddannelse og så jordemoderuddannelsen, forklarer hun.

Det betyder meget for hende, at hun kan nå det endelige mål inden for en overskuelig årsrække, og desuden mener Bettina Thyrrestrup, at EUX-uddannelserne kan noget helt særligt i forhold til det til tider vanskelige uddannelsesvalg.

-  Rigtig mange har forældre og lærere, som mener, at gymnasiet er vejen frem, og det er det eneste, de unge hører fra forældre og folkeskolelærere. Men med en EUX får du lidt af begge dele. Du kan både opfylde dine forældres drøm om, at du skal på gymnasiet, men du kan også følge din egen drøm om at tage en erhvervsuddannelse, konkluderer Bettina Thyrrestrup, hvis forældre dog altid har talt varmt for en erhvervsuddannelse.

-  Mine forældre hældte mest til, at jeg skulle vælge en erhvervsuddannelse, så jeg havde muligheden for at få et arbejde bagefter, hvis jeg havde lyst til det. Men så fortalte jeg, at jeg havde hørt om EUX, hvor jeg fik lidt af begge dele.

Og med forhåbninger om senere at læse til jordemoder er den 18-årige ambitiøse elev helt sikker på, at EUX er det rette valg.

- EUX er en fantastisk vej! Den vil åbne så mange døre for dig. Jeg ved godt, at vejen også bliver hård, og at jeg kommer til at møde forhindringer, men bagefter har jeg bare en uddannelse, der siger spar 2!

Endelig ud i virkeligheden
Her et halvt år inde i hovedforløbet til social- og sundhedsassistentuddannelsen er Bettina Thyrrestrup og Esben Lapholm på vej ud i deres første praktik.

- For mig er arbejdet med ældre helt nyt, men jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og opleve noget! Jeg vil gerne lægge vægt på, at jeg skal hjælpe andre i mit arbejde; om det er unge eller ældre, det skænker jeg ikke de store tanker, indrømmer Esben Lapholm, der skal være et halvt år i praktik på et plejehjem i Lemvig.

Bettina Thyrrestrups første praktik kommer til at foregå på Enggård Centret i Struer, hvor hun glæder sig til at få glæde af den praktiske del, som netop er kendetegnet ved en erhvervsuddannelse.

- Det var én af grundene til, at jeg valgte en SOSU-uddannelse; at jeg kan bruge min teori og det praktiske sammen. Det kan godt være, at der står sådan og sådan i bøgerne, men hvordan er det lige, at det foregår i den virkelige verden.. Det glæder jeg mig til at se, siger hun.

Den efterstræbte hue
Om tre års tid kan Esben Lapholm og Bettina Thyrrestrup forhåbentlig fejre deres EUX-uddannelse sammen. Og der er særligt én ting, der trækker i mange, når snakken falder på afslutningen på uddannelsen.

- Studenterhuen; den stræber man efter! Den har en betydning for mange, og det har den også for mig, indrømmer Bettina Thyrrestrup, som glæder sig til at have en studenterhue fyldt med navne og minder.

Esben Lapholm glæder sig også til at få hue på, men for ham er den knap så betydningsfuld.

- Det er en fin belønning at få for et godt stykke arbejde. Fin kasket!  Men jeg valgte nu ikke en EUX for at få en kasket, siger han med et glimt i øjet.