Første social- og sundhedshjælpere består digital eksamen

Trods nedlukning af Social & SundhedsSkolen, Herning grundet Covid-19 afslutter 51 elever efter planen deres social- og sundhedshjælperuddannelse i løbet af 30. og 31. marts 2020. Det sker ved digitale eksaminationer.

For Crestina Angeles Egebirk har datoen 30. marts 2020 hele tiden været særlig, fordi hun efter planen skulle færdiggøre sin uddannelse som social- og sundhedshjælper. Med Covid-19-nedlukningen af landets skoler blev dagen og den afsluttende eksamen lige en tand mere ”spændende” end forventet.

Pludselig skulle eksamen foregå på Skype. Noget, der bekymrede Crestina Angeles Egebirk en smule.

- Jeg var en smule nervøs, fordi jeg ikke er så god med computere, men vi har hjulpet hinanden på gruppechat, hvor vi har forberedt os. Både i forhold til nerver og bekymringer, men også med det tekniske, som jeg var lidt nervøs for, forklarer Crestina Angeles Egebirk.

Fra skolens side blev der nogle dage inden eksamen lavet testopkald til alle eksamenselever for at sikre, at alle havde det rette udstyr til at kunne gå til digital eksamen. Og derudover sørgede deres underviser for at lave tryghedsopkald på Skype for at give eleverne en chance for at vænne sig til at tale med andre via en skærm.

Og mandag morgen kunne Crestina Angeles Egebirk så hæve armene og juble over en succesfuld eksamen og en bestået social- og sundhedshjælperuddannelse.

- Jeg synes, det gik godt, og jeg er meget tilfreds!

- Selvfølgelig var jeg ret nervøs, og jeg tjekkede min computer inden start og lavede nogle afslapningsbevægelser for at få styr på mine nerver. Og det er jo anderledes at sidde alene derhjemme – man kan ikke have helt den samme øjenkontakt, som man kan, når man er sammen i et lokale på skolen, men da vi først kom i gang, glemte jeg det lidt og gjorde bare det, jeg skulle, fortæller Crestina Angeles Egebirk med lettelse i stemmen.

Skabte tryghed inden eksamen
Det er naturligvis ikke kun eleverne, der har skullet omstille deres mindset inden eksamen. Også underviserne på de berørte to social- og sundhedshjælperhold har måtte gentænke eksamenssituationen.

- Jeg har blandt andet forberedt mig ved at Skype med eleverne i ugen op til, så de var trygge ved Skype. Og jeg har kommunikeret en del med censor over telefon og Skype i weekenden inden eksamen, forklarer underviser Mimi Fisker Rønhoff, som har 13 elever til eksamen de næste par dage.

Og for at kunne holde fokus i denne tid, hvor hjemmet bliver flittigt brugt som hjemmekontor, valgte Mimi at bruge sit kontor på skolen, der ellers står tom:

- Jeg valgte at sidde på skolen for at få arbejdsro, da jeg selv har to unge mennesker hjemme, der også Skyper løs i deres uddannelse, fortæller hun med et smil.

Mimi Fisker Rønhoff er ikke afskrækket af at holde digital eksamen:

- Som I kan se på billedet af Crestina, gik det rigtig godt! Teknikken virkede, som den skulle. Og jeg hørte fra eleverne, at det faktisk kan virke nemmere at gå til eksamen, når man ikke skal sidde i samme rum som lærer og censor, griner Mimi Fisker Rønhoff.

Digital eksamen krævede en hastelov
Da regeringen lukkede ned for samtlige skoler i Danmark grundet Covid-19, blev det med ét usikkert, om Crestina Angeles Egebirk og de 50 andre social- og sundhedshjælperelever i Holstebro og Herning ville få muligheden for at afslutte deres uddannelse den 30. og 31. marts 2020, som planlagt.

Derfor gik ledelsen på Social & SundhedsSkolen, Herning i gang med et større undersøgelsesarbejde:

- På ledelsesniveau har vi i første omgang brugt kræfter på at få overblik over, hvilke muligheder vi ville få. Det har krævet lovændringer at give mulighed for online eksamen, så vi ventede dels på en hastelov, dels arbejdede vi med fortolkning af eksisterende regler for at se, hvad vi allerede havde mulighed for, forklarer direktør, Mads Schmidt Haagensen, Social & SundhedsSkolen, Herning.

- Og så har vi arbejdet med den praktiske koordinering, både i forhold til de undervisere, der skulle have eleverne til prøve, censorerne og den tekniske løsning. Her har vi været i løbende dialog med de andre skoler, der havde afsluttende prøver allerede i sidste uge. Erfaringerne herfra var i øvrigt også gode!, bemærker direktøren, som fortæller videre:

- Endelig har vi haft løbende dialog med eleverne på de to hold, der naturligt har haft spørgsmål, særligt fordi mange allerede havde arbejde pr. 1. april, som de nu var bange for, at de ikke ville kunne starte på.

For Crestina Angeles Egebirk flaskede det hele sig, og hun er nu klar til at starte som afløser, hvor hun var i praktik i løbet af uddannelsen til social- og sundhedshjælper.

Læs mere om social- og sundhedshjælperuddannelsen