"På grundforløbet lærer vi om os selv - og hinanden!"

Om man er 61 eller 21 år, er der læring og erfaringer at gøre sig på et grundforløb forud for en erhvervsuddannelse. 61-årige Valborg Melgaard og 21-årige Marie Ruby går på samme grundforløb på Social & SundhedsSkolen, Herning, hvor de begge er ved at lægge fundamentet til at starte på social- og sundhedshjælperuddannelsen

Alder er ingen hindring, når man først har besluttet sig for at tage en uddannelse.

Det kan Valborg Melgaard fra Skjern roligt skrive under på. Den 61-årige grundforløbselev startede efter sommerferien på grundforløbet til social- og sundhedshjælperuddannelsen på Social & SundhedsSkolen, Herning efter at have arbejdet på samme arbejdsplads i 25 år.

På skolen er hun er hun stille og roligt ved at finde ind i rytmen og en helt ny hverdag, inden hun i starten af det nye år forhåbentlig får plads på hovedforløbet til social- og sundhedshjælperuddannelsen.

- Jeg er sådan indrettet, at jeg skal have noget at stå op til. Så da jeg ikke umiddelbart kunne få et arbejde, måtte jeg prøve noget andet. Via jobcentret kom jeg i arbejde på et plejehjem som ufaglært. Og det viste sig, at det bare var sådan et dejligt arbejde, fortæller Valborg Melgaard.

- Det er virkelig et arbejde, som gør noget ved en. Jeg synes, jeg får noget igen fra de ældre – de er meget givende mennesker. Og selvom man hører meget negativt i medierne, så er det altså ikke bare ”lort” det hele, siger hun bestemt.

Mit arbejde kommer til at betyde noget for andre
Den oplevelse genkender 21-årige Marie Ruby.

- Jeg har altid gerne ville arbejde med mennesker; jeg vidste bare ikke hvordan, fortæller hun og forklarer, at hun som barn ofte var med moderen på arbejde i plejesektoren og derfra ved, at arbejdet er meget mere, end hvad vi hører om i medierne.

- Det vi hører i medierne om at arbejde som SOSU kan nærmest være et skrækscenarie for os unge, men jeg ved, at mit arbejde kommer til at betyder noget for andre, og jeg lærer så meget om mig selv ved at tage den her uddannelse, fortæller hun.

Især har tiden på grundforløbet åbnet op for nogle vigtige erfaringer for Marie Ruby.

- Jeg har lært mig selv så meget bedre at kende på de 20 uger. Jeg har lært meget om tolerance og, at alle ikke er ens. Jeg kan mærke, at jeg får mere selvtillid, og jeg bliver bekræftet i, at det her kan jeg finde ud af, forklarer den 21-årige grundforløbselev.

Vi lærer af hinanden
Særligt tolerance over for andre – og måske helt andre typer end en selv – er vigtigt på grundforløbet; og i det kommende arbejdsliv for f.eks. en social- og sundhedshjælper. Hos Marie Ruby og Valborg Melgaard er der flere positive ting at trække frem.

- Der er plads til alle på grundforløbet; ung eller ældre, fastslår Valborg Melgaard og fortæller videre:

- Det er mange år siden, jeg sidst gik i skole, så det er rart at kunne spørge de unge til råds om f.eks. it. Og selvom jeg måske spørger lidt mere end de fleste, så synes jeg virkelig, at det er spændende, og jeg tror, det er sundt at få tændt pæren igen.

Og Marie Ruby hjælper hellere end gerne med det lidt mere tekniske, for hun får en helt anden lærering igen.

- Jeg lærer virkelig meget af dem, der er lidt ældre og har en anden livshistorie end mig. Mange af dem har allerede været ude i faget – det lærer jeg af, når vi arbejder i grupper, forklarer den 21-årige elev.

Både Marie Ruby og Valborg Melgaard har søgt videre på social- og sundhedshjælperuddannelsen, der starter i slutningen af januar 2018