Praktikophold gav mere selvtillid og bonus på CV’et

07.06.17

Finske Telma Pyrrö og Jenna Laulajainen rejser hjem fra 6 ugers udlandspraktik i Danmark med nye, sociale relationer og fornyet inspiration og viden til, hvordan tingene kan gøres anderledes, når de skal ud at arbejde i social- og sundhedssektoren i Finland

Det lå egentlig ikke i kortene for 22-årige Telma Pyrrö og 30-årige Jenna Laulajainen fra Oulainen i Finland at tage en del af deres praktik i udlandet. De to elever fra JEDU, Oulainen Erhvervsskole – SOSU-afdelingen - havde ikke selv tænkt på at søge praktik i udlandet, men deres lærer havde andre planer.

- Vores lærer fortalte, at hun havde tænkt på os to, og vi kunne jo godt se hendes pointe, for ingen af os har børn eller andre forpligtelser, og vi har hørt, at der er gode faciliteter og meget at lære om rehabilitering i Danmark, så vi sagde okay, fortæller Telma Pyrrö.

Selvtilliden er vokset
Og at dømme efter smilene og de små fortællinger fra hverdagen som praktikant hos Plejeboligerne Beringshaven i Holstebro har opholdet i det midtjyske været en lærerig succes.

- Vi har haft sådan en god oplevelse! Lige fra de gode kolleger, vi har mødt, til erfaring, som vi kan tage med hjem til vores egen hverdag, og til ny viden om bl.a. rehabilitering og det udstyr, der bliver brugt i Danmark, siger Telma Pyrrö.

- Der er stor forskel på udstyret i Finland til det, som I bruger i Danmark. Jeg vil skyde på, at vi er cirka 10 år bagefter, hvad angår vores udstyr og hjælpemidler. Så nogle af hjælpemidlerne har vi set én gang på vores skole derhjemme, men nu har vi prøvet at bruge dem i praksis på Beringshaven, fordi I bruger disse ting i dagligdagen i Danmark, forklarer Jenna Laulajainen.

- Jeg mærker en anderledes selvtillid i forhold til at skulle bruge de forskellige hjælpemidler, hvis vi støder på dem igen derhjemme, siger Telma Pyrrö og uddyber, at det ellers kan være svært at finde sig til rette og blive fortrolig med at bruge et velfærdsteknologisk hjælpemiddel, hvis man kun har set det en enkelt gang i en undervisningssituation.

Med et smil kommer man langt
De to udenlandske elever virker også til at have oplevet stor velvilje blandt både borgere og midlertidige kolleger på Plejeboligerne Beringshaven, hvor udenlandspraktikken foregik.

- Nogle medarbejdere startede ud med at sige: Jeg kan ikke tale engelsk! Men med et smil, Google Translate og fagter kommer man altså langt, smiler Jenna Laulajainen.

Også borgerne på Beringshaven havde stort gåpåmod og lyst til at lære de to finske praktikanter at kende.

- De ældre mennesker har taget imod os med åbenhed og glæde, og rigtig mange af dem har forsøgt at tale med os med det engelsk, som de nu kunne, forklarer Telma Pyrrö.

- Der er den her ældre herre på Beringshaven, som ikke kan tale engelsk. Han smiler til mig og taler bare til mig på dansk. Han har flere gange sagt: Jeg ved, at du kan forstår mig, supplerer Jenna Laulajainen med et smil.

Forskellige teams gør en forskel
Et helt særligt tiltag under praktikken på Beringshaven gav et skub til de to finske elever.

- Vi kom fra starten i hver sit team på Beringshaven, så vi var ”tvunget” til at lære nye mennesker at kende og til at tale engelsk eller bruge fagter til at kommunikere med vores nye, danske kolleger. Jeg tror, det var rigtig vigtigt for os at blive skilt på den måde, reflekterer Telma Pyrrö.

- Og vi har jo boet sammen på skolehjemmet, så det har været helt fint at arbejde på hver sit team, tilføjer Jenna Laulajainen.

Ud af comfortzonen
Nu hvor opholdet er ved vejs ende, er Telma Pyrrö og Jenna Laulajainen enige om, at et udlandsophold har flyttet en masse for den begge.

- Vi er helt sikkert vokset, begge to. Det her var en chance at tage, og jeg er glad for, at vi tog den, for vi er begge kommet ud af vores comfortzone og har fået en masse til vores CV, siger Telma Pyrrö.