SOSU Herning indfører Røgfri Skoletid

9. juni 2020

Fra fredag 12. juni 2020 er det ikke længere tilladt at ryge i skoletiden på Social & SundhedsSkolen, Herning

I samarbejde med blandt andet Kræftens Bekæmpelse og skolens samarbejdskommuner har Social & SundhedsSkolen, Herning de seneste måneder forberedt sig på en ny hverdag - uden røg.

Fredag den 12. juni 2020 indfører skolen Røgfri Skoletid, hvilket medfører en række ændringer for både elever og medarbejdere på skolens to adresser i Herning og Holstebro.

Røgfri Skoletid betyder:

• Ingen, hverken elever eller medarbejdere, må ryge i skoletiden – dette gælder både på og uden for skolens område
  • Rygning omfatter alle former for tobaksprodukter inkl. snus og e-cigaretter
  • Røgfri Skoletid gælder på skolens adresser i Herning og Holstebro

- Vi har arbejdet frem mod denne beslutning i mange måneder, fordi vi ønsker at være med til at knække en ret kedelig kurve, som gør sig gældende blandt unge i Danmark. Alt for mange unge ”lærer” at ryge i skoletiden, og den udvikling ønsker vi at være med til at bremse, siger direktør Mads Schmidt Haagensen, Social & SundhedsSkolen, Herning.

Fokus på SOSU-skolen er ikke på, at nuværende rygere skal stoppe helt med at ryge. Målet er, at skoletiden holdes fri for røg, og at skolens unge elever ikke fristes til at begynde at ryge.

- Hvad vores elever og medarbejdere gør uden for skoletiden, er deres eget valg, men skulle nogle blive motiveret til et decideret rygestop som følge af Røgfri Skoletid, bakker vi naturligvis op om det – og har god sparring fra konsulenter i vores samarbejdskommuner, forklarer Mads Schmidt Haagensen.

Fællesskaberne skal flyttes fra rygeområderne
Fredag den 12. juni 2020 er skæringsdatoen, hvor Røgfri Skoletid indføres, og arbejdet med at flytte og forny fællesskaber indledes.

- Vi vil rigtig gerne blive gode til det med fællesskaber – uden røg. Vi ved, at der kan opstå stærke fællesskaber omkring rygeområderne på en skole. Disse fællesskaber opfordrer vi eleverne og medarbejderne til at udvide, så sammenholdet og de gode snakke fra rygeskuret bliver flyttet ud på hele skolen, fortæller Mads Schmidt Haagensen.

Social & SundhedsSkolen, Herning arbejder tæt sammen med blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen i Projekt Røgfri Erhvervsskoler. I det regi har der været god sparring og erfaring at trække på til at identificere udfordringerne ved en så markant ændring af kulturen på skolen, og både elever og medarbejdere har været inviteret med på workshops for at sætte fokus på nye pauseaktiviteter og de svære samtaler, som kan opstå i kølvandet på beslutningen om at indføre Røgfri Skoletid.

- Vi anerkender, at det bliver rigtig svært for nogle at undvære cigaretter eller andre tobaksprodukter i skoletiden, derfor er vi i løbende dialog om, hvordan vi bedst muligt kan støtte og hjælpe hinanden, når det bliver svært. Vi har lavet en sanktionsmodel, hvor man - hvis man ryger i skoletiden - bliver mødt med en række advarsler, korte samtaler, tilbud om samtalecafé – og slutteligt kan vi ty til bortvisning fra uddannelsen. Erfaringerne fra andre ungdomsuddannelser, der har indført Røgfri Skoletid, viser heldigvis, at det sidste ikke har været nødvendigt, og vi håber da heller ikke, at det bliver aktuelt hos os, erkender direktøren.

Se Social & SundhedsSkolen, Hernings rygepolitik