Udlandspraktik: Det skulle være Tanzania!

Social- og sundhedsassistenter, Michelle Andersen og Sabrina Mia Christensen ville have det meste ud af deres sidste praktik Derfor søgte de om at komme til Tanzania, hvor de fik en oplevelse for livet.

Sabrina og Michelle har længe vidst, at de ville i praktik i udlandet; sammen. Og der var ingen tvivl om, hvor rejsen skulle gå hen.

- Vi ville til Tanzania! Vi havde det sådan, at vi altid ville kunne rejse til Belgien, Frankrig og de andre lande, som skolen samarbejder med. Men Afrika; hvornår kommer man lige dertil? Det er en helt andet kultur og et helt andet miljø, som vi virkelig gerne ville opleve, forklarer 20-årige Michelle Andersen fra Brande.

- Og så er der bare et eller andet særligt over, at man kommer så langt væk, hvor man ikke lige uden videre kan få kontakt med dem derhjemme. Det var en stor udfordring, som vi gerne ville have, tilføjer Sabrina Mia Christensen, der er 26 år og kommer fra Herning.

Sammen med to andre social- og sundhedsassistentelever, Stine Libergren og Tina Due, rejste de af sted mod Afrika den 13. maj 2018 og tilbragte en måned med at lære om de lokale skikke, arbejdskultur og mere om sygepleje og sundhedsarbejde under meget beskedne forhold sammenlignet med Danmark.

Pas på ikke at overskride grænsen
Og når man i dag taler med Michelle og Sabrina skinner det igennem, at de afrikanske arbejdsmetoder og –teknikker ikke nødvendigvis kan tages med hjem til det danske sundheds- og plejevæsen. Men den modenhed og de mange helt særlige oplevelser, som et praktikhold i en helt anden kultur giver, kan ifølge de to, så meget andet.

- Det kan godt være, at vi rent fagligt ikke tager så meget med hjem fra Tanzania. Der var helt sikkert teknikker, som jeg ikke ville benytte mig af herhjemme, og deres redskaber er jo nogle helt andre end dem, vi bruger i Danmark dag, indrømmer Sabrina Christensen.

- Men det giver noget at være i stand til med egne øjne at opleve forskellene fra Danmark og til et land som Tanzania, og se hvordan vores danske sundhedssystem er virkelig godt sammenlignet med det, vi har oplevet i Afrika, supplerer Michelle Andersen.

Under praktikopholdet var de fire danske elever vidt omkring og så blandt andet en fødsel og den efterfølgende behandling af både mor og barn. Et syn, der blev hængende hos dem.

- Vi synes, at moderen lå meget længe uden hjælp, men der må man lære ikke at sige for meget og respektere den kultur, man er på besøg i. Og ikke at overskride deres grænser, fordi man kommer fra et land, hvor tingene bliver gjort på en anden måde, fortæller Sabrina Christensen.

Ligeledes var eleverne på besøg på et rehabiliteringscenter, hvor de mødte nysgerrighed blandt personalet, der meget gerne ville høre, hvordan man arbejder i Danmark.

- Her kom vores faglighed mere til udtryk, fordi personalet selv var interesserede i at høre, hvordan vi arbejder med rehabilitering. Vi kunne mærke, at vores feedback blev taget imod, og at de ville overveje at bruge nogle af vores forslag til fremtidige patienter, siger Sabrina Christensen.

Meget mere end faglig udvikling
Selvom der er store forskelle i den faglige praksis og på mulighederne fra Danmark til en lille landsby i Tanzania, så er Sabrina og Michelle overbeviste om, at de kan bruge turen og dens lærdom i resten af deres karriere i det danske sundhedsvæsen. Og også ud over det.

- Jeg er kommet hjem fra turen med meget mere selvtillid og en helt anden tro på mig selv, forklarer Michelle Andersen.

- Nu ved vi, hvor sindsygt godt et sygehus- og sundhedsvæsen vi har i Danmark. Og når jeg hører brok over de danske forhold, så tænker jeg bare: Så skulle I virkelig prøve at rejse til et U-land!

- Jeg tror, oplevelserne fra Tanzania giver os en helt anden tilgang til arbejdet herhjemme; både til teknikker og arbejdsopgaver. Og så kan jeg sige for mig selv, at turen rækker vidt ud over mit arbejde. Jeg tænker også helt anderledes i mit privatliv og er meget mere bevidst om mine indkøb, mit vandforbrug og den slags, forklarer Sabrina Christensen.

Michelle Andersen er enig og fortæller, at det virkelig har sat dybe spor at se, hvordan de lokale beboere i landsbyen i Tanzania værdsætter og sætter pris på helt små ting, som vi danskere ofte tager for givet. Derfor har de to unge kvinder heller ikke helt sluppet Tanzania efter hjemkomsten.

- Vi har sammen med vores familier været med til at doneret en ko til en privat skole, der bruger køer i deres undervisning til at lære børnene om landbrug, planter, håndarbejde. Vi så, hvor meget sådan en ko betød for skolen og dens virke, så vi besluttede på stedet, at vi ville donere en ko til dem. Og så fik vi vores familier med på det, da vi kom hjem, forklarer Michelle Andersen.

Udover at sende mange tanker og penge til en ko til Tanzania har Michelle Andersen faktisk allerede været tilbage på det afrikanske kontinent.

- Jeg var i hospitalspraktik i Uganda i min sommerferie. En praktik, jeg havde meldt mig til, inden opholdet i Tanzania kom i stand. Jeg ville bare til Afrika, så jeg havde lavet en helgardering, indrømmer den unge kvinde med et smil.

Tilbage i Danmark er Sabrina Christensen og Michelle Andersen blevet færdiguddannede som social- og sundhedsassistenter og skal begge arbejde en rum tid - inden de overvejer at tage uddannelsen som sygeplejerske.

Hør Michelle og Sabrina fortælle om deres tur til Tanzania!