Udlandspraktik gav oplevelser for livet

En måneds praktikophold i Belgien gav Louise Kalmar Riis Mortensen oplevelser for livet, både fagligt og personligt. Og så rejste hun hjem troen på, at hun kan mere, end hun lige går og tror!

- Jeg vidste, at jeg ville af sted; no matter what!

Sådan fortæller Louise Kalmar Riis Mortensen om beslutningen om at tage en måned i praktik i udlandet. En oplevelse, hun havde aftalt at dele med en veninde fra skolen, men som hun endte med at tage ud på alene, da veninden sprang fra.

En måned alene i en fremmed by i Belgien kan for de fleste 20-årige virke en anelse skræmmende, hvilket da også gjorde sig gældende for Louise.

- Jeg synes, det var en anelse mærkeligt at omstille mig fra at skulle af sted med en veninde til at vælge selv at tage af sted. Men jeg ville bare af sted. Og selvom jeg frygtede, at det ville blive svært alene, så var det faktisk også rart. Jeg var ikke afhængig af andres mening, og jeg kunne selv beslutte, hvad jeg ville og havde lyst til, forklarer den nyuddannede social- og sundhedsassistent.

Praktikken i Tongeren i Belgien lå umiddelbart inden Louise Kalmar Riis Mortensens sidste eksamen - efter hjemkomsten er hun blevet færdiguddannet social- og sundhedsassistent og arbejder nu på et plejecenter i Ikast.

Vil gerne opleve forskellene i mit fag
Louise Kalmar Riis Mortensen har altid haft lyst til at rejse ud i verden og bruge sin uddannelse. For eksempel kunne hun på et tidspunkt tænke sig at rejse til USA og arbejde, men til en start var det fire uger i Belgien, der gav hende en forsmag på drømmen om udlandet.

- Jeg har altid gerne ville ud og se noget – og meget gerne i forbindelse med min uddannelse, så jeg kan se, hvordan andre arbejder med det fag, jeg har lært. Jeg valgte Belgien, fordi kontaktpersonen på min skole herhjemme fortalte, at de i Belgien har private plejehjem. Det er anderledes end i Danmark, så det ville jeg meget gerne opleve. Og så havde jeg desuden mulighed for at stykke praktikperioden sammen med flere mindre praktikker, hvor jeg kunne prøve lidt forskelligt, forklarer Louise.

Det blev til tre mindre praktikker fordelt på et offentlig plejehjem og to private, hvoraf det ene har særlig fokus på aktiviteter.

- Jeg drømmer om at læse videre til fysioterapeut, så jeg synes, det var fedt at være et sted, hvor de havde stor fokus på aktiviteter, og hvor jeg kunne komme til at gå sammen med en fysioterapeut og se hans daglige arbejdsopgaver. Jeg fik da også en oplevelse, som jeg ikke sådan lige glemmer.

- Jeg mødte en kvinde med demens, som ikke rigtig går længere. Men sammen med én bestemt fysioterapeut fik vi hende motiveret til at gå en lille tur ned i caféen, hvor vi fik en kop kaffe! Det var fedt at være med til!

Vi lærte af hinanden
Selvom Danmark på mange områder kan minde om Belgien, så er det alligevel ikke helt sådan, erfarede Louise hurtigt.

- Fagligt virker det til, at de i Tongeren er nogle år bagud i forhold til det, jeg har lært på min uddannelse og i mine praktikker herhjemme, forklarer Louise Kalmar Riis Mortensen og uddyber:

- Jeg oplevede, at der ikke var ret meget fokus på ergonomi eller på korrekte arbejdsstillinger i forbindelse med personlig pleje. Vi løfter slet ikke herhjemme, men det gør de en del dernede, og jeg oplevede også, at de udfører nedre hygiejne på badeværelset, hvor vi gør, mens borgeren ligger i sengen for at skåne os selv.

- Jeg talte med en af de unge, belgiske elever, som jeg gik sammen med, om det. Og han ville helt sikkert afprøve nogle af de ting, som jeg fortalte ham om, så på den måde er det nok ikke kun mig, der har lært nye ting, konkluderer Louise.

Jeg kan meget mere, end jeg lige går og tror
Ud over de mange faglige oplevelser, som Louise Kalmar Riis Mortensen fik med hjem fra Belgien, overraskede hun også sig selv på andre områder.

- Jeg fandt virkelig ud af, at jeg kan meget mere, end jeg lige går og tror, erkender hun.

Selvom skolen i Danmark hjælper eleverne på vej med mange praktiske gøremål og sørger for forbindelse til en kontaktperson i praktiklandet, så opstår der uundgåeligt situationer, hvor eleverne står på egne ben og skal træffe gode beslutninger.

- De ældre beboere og ansatte på plejehjemmene er ikke vant til at tale engelsk, så jeg lærte meget hurtigt, at man kommer langt med tegnsprog og Google oversæt. Derudover skulle jeg selv tage bussen på arbejde og lære at komme rundt i byen og planlægge ture i min fritid – men det gik rigtig fint, med god hjælp fra nogle af de unge, belgiske elever, som jeg mødte undervejs, forklarer Louise.

Nogle af disse unge elever skal i praktik i Danmark i foråret, hvor Louise helt sikkert skal mødes med dem – og returnere de mange venlige tjenester og gode råd, som hun oplevede at blive mødt med, da hun rejste alene ud i verden!

Læs mere om praktik i udlandet og følg skolens facebook for billeder og hilsner fra elever i udlandspraktik!