Udlandspraktik gav unikt indblik i arbejdsgange i Norge

Ramona Giurgiu er netop blevet færdiguddannet social- og sundhedsassistent fra Social & SundhedsSkolen, Herning. Som noget af det sidste, inden hun afsluttede uddannelsen, tilbragte 36-årige Ramona en måned i praktik på Karmøy i Norge.

- Jeg synes, at praktik i udlandet er en meget spændende mulighed, som jeg gerne ville bruge, fortæller Ramona Giurgiu, der havde flere steder i tankerne, da hun søgte om praktikophold i udlandet.

- Jeg havde egentlig Frankrig som min første prioritet, men det passede ikke, så jeg tog til Norge, hvor jeg havde hørt, at der er meget inspirerende rent fagligt. Deres sundhedssystem og problematikkerne i forhold til sundhed ligner lidt vores, og velfærdsteknologisk er de lidt fremme i forhold til os i Danmark, forklarer Ramona.

Imødekommenhed med dialekt
I starten af april rejste hun af sted mod øen Karmøy, hvor fire ugers praktik på Vea Sykehjem i byen Skudeneshavn ventede.

- Personalet på sykehjemmet var meget søde og imødekommende, og rigtig mange ting i arbejdet og fremgangsmåden ligner det, jeg kender fra Danmark. Men der er også mange ting, der gøres anderledes, og jeg brugte en del tid og energi på kommunikationen og på at forholde mig til alle de mennesker, jeg mødte. For selvom norsk og dansk ligner hinanden, og jeg kunne klare det meste på dansk, så er der rigtig mange dialekter på norsk, og det krævede lidt at finde ind i sproget, fortæller Ramona.

I perioden, hvor hun var i praktik på Vea Sykehjem, var to andre social- og sundhedsassistentelever fra skolen hjemme i Midtjylland i praktik samme sted, så Ramona havde mulighed for selskab og sparring undervejs i forløbet.

- Vi arbejde på samme sygehjem, men på forskellige afdelinger. Men vi kunne mødes i fritiden, siger Ramona, der havde valgt at tage turen til Norge alene.

Kom rundt om arbejdet på en helt ny måde
Funktionen som social- og sundhedsassistent ikke findes en til en i Norge, men man kan drage en del sammenligninger til en kombination af deres helsearbejder og sygeplejerske. Og på Vea Sykehjem oplevede Ramona en stor frihed til at kunne forfølge egne interesser blandt de forskellige ansatte.

- Jeg fik blandt andet lov til at følge en sygeplejerske rundt og så, hvordan hendes hverdag fungerede. Og på sygehjemmet var de så fint normeret, at jeg var med som ekstra og derfor ikke indgik i vagtplanen. Det gav mig stor frihed til at kunne forfølge mine egne interesseområder, forklarer Ramona.

Netop, fordi hun ikke var skemalagt til faste opgaver, oplevede Ramona en arbejdsdag på en helt anden måde, end hun har været vant til fra praktikker hjemme i Danmark.

- Herhjemme er jeg blevet inddraget i bestemte opgaver eller dele af opgaver, og man skal kunne springe til nu og her, hvor der opstår behov. I Norge havde jeg mulighed for at følge én bestemt medarbejder i hele dage, så jeg var med som observatør i hele processer fra start til slut, siger Ramona og uddyber:

- Det har virkelig været interessant at være med bagom og se hele planlægningen og det sideløbende arbejde, der foregår på kontoret rundt om de sædvanlige plejeopgaver, forklarer hun.

Undervejs oplevede hun desuden, hvordan personalet på sykehjemmet havde en særlig måde at betragte hinanden på.

- Jeg følte mig virkelig som en ressource, og jeg mærkede, hvordan de ansatte betragtede hinanden som ressourcer. Og det er første gang, at jeg blev bevidst om det, forklarer hun om tiden på Vea Sykehjem, som blandt andet huser borgere med demens samt afdelinger med kort- og langtids somatiske patienter i aflastning eller permanent bolig.

Opsøg det, der interesserer dig
Praktik i udlandet er en mulighed for alle social- og sundhedsassistentelever, der bliver godkendt af skole og arbejdsgiver i ansøgningsprocessen.

Ramona Giurgiu, der er vel hjemme i Danmark igen og netop har afsluttet uddannelsen som social- og sundhedsassistent, har ét godt råd til kommende elever, der overvejer at tage en praktik i udlandet:

- Tænk over, hvad du ønsker at få ud af opholdet, inden du rejser af sted. Hvis du selv er bevidst om dine interesseområder, er det muligt selv at være opsøgende i forhold til det, du har interesse i, mener hun.

Læs mere om praktik i udlandet her