Maja er første EUX Velfærd-student fra SOSU i Holstebro

Social- og sundhedsskolen fejrer torsdag den 18. februar 2021, at de første EUX Velfærd-studenter i det midtjyske springer ud – heriblandt Maja Ørskou Vigsø fra Holstebro. Udover glæden ved at se de første EUX-elever med hue på, bringer elevernes store mærkedag også forhåbninger om at vække flere unges interesse for en unik og stærk ungdomsuddannelse

På torsdag den 18. februar 2021 går en stor drøm i opfyldelse for Maja Ørskou Vigsø. Hun bliver student og kan iføre sig den smukke, hvide studenterhue – dog med et tvist i form af et ekstra gråt bånd om huen, som viser, at Maja Ørskou Vigsø bliver EUX-student.

- Når jeg tænker på torsdag, får jeg et sug i maven, både fordi jeg er nervøs, men også fordi jeg glæder mig til at blive færdig. Det betyder meget for mig, og jeg har vist, at jeg kan mere, end jeg regner med, fortæller den 21-årige kommende EUX Velfærd-student fra Holstebro.

Maja Ørskou Vigsø gjorde sig mange tanker, da hun besluttede at sætte kryds ved EUX Velfærd i forbindelse med valg af ungdomsuddannelse. I baghovedet spøgte tankerne om at følges med størstedelen af vennerne på gymnasiet, men Maja fik i samråd med sine forældre og en studievejleder sporet sig ind på, at der var en anden vej for en ung, der drømte om mere end teoribøger.

- En social- og sundhedsassistentuddannelse med EUX giver mig alt det, jeg drømte om. Jeg bliver student, som betyder rigtig meget for mig – og jeg har på samme tid uddannet mig til at arbejde med mennesker. Jeg har haft muligheden for at kombinere skole med praktik, som har betydet rigtig meget, da jeg både var lidt skoletræt og også har en ekstra udfordring i og med, at jeg er ordblind, fortæller Maja Ørskou Vigsø.

Torsdag eftermiddag kulminerer de mange timers teori og praktik, når Maja Ørskou Vigsø sammen med de fire øvrige EUX Velfærd-studenter fra SOSU-skolen i Holstebro holder online dimission sammen med familie, repræsentanter fra social- og sundhedsskolen samt festtaler Conny Jensen, regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

Begejstring og forhåbning om at lokke flere til
På Social & SundhedsSkolen, Herning er det med begejstring, at man ser de første EUX-studenter høste frugten af fire og et halvt års hårdt arbejde. Eleverne har fulgt undervisningen og praktikkerne på social- og sundhedsassistentuddannelsen og sideløbende taget de gymnasiale fag på HTX i Holstebro.

- Det er en stor festdag for os som skole at kunne fejre de første færdiguddannede EUX-studenter. Men vigtigst er de stolte, unge studenter og deres præstationer. De har truffet et modigt uddannelsesvalg, og vi glæder os til at se, hvordan de bruger deres unikke muligheder både på arbejdsmarkedet, hvor der er hårdt brug for deres kompetencer - og måske videre i uddannelsessystemet, siger Mads Schmidt Haagensen, direktør på Social & SundhedsSkolen, Herning, der også driver SOSU-skolen i Holstebro.

- Da vi for fire og et halvt år siden startede den første EUX-klasse, var vi sammen med en række andre SOSU-skoler pionerer på området – og det samme har eleverne været. De har stået model til mange prøvelser, i takt med at vi fandt ud af at gå de første skridt, forklarer direktøren, som ser rigtig gode tendenser i at kombinere erhvervsuddannelse med gymnasiefag:

- Lige fra starten var det tydeligt, at det at blande gymnasiefag med SOSU-uddannelse, gør en forskel. EUX Velfærd er en unik mulighed for både at dyrke den konkrete faglighed og styrke muligheden for videre uddannelse – i en sektor, hvor man får lov at gøre en forskel. Derfor er EUX Velfærd et rigtig godt bud på, hvordan endnu flere kan få lyst til at bruge sig selv i sundhedssektoren, konkluderer Mads Schmidt Haagensen.

EUX tiltrækker en ny type elev
Politisk er der også bevågenhed omkring EUX Velfærd som et aktiv, når unge vælger retning i deres uddannelsesliv. Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og næstformand i Social & SundhedsSkolen, Hernings bestyrelse, Conny Jensen siger:

- Som region er vi optagede af, at vi uddanner den arbejdskraft, der er brug for. EUX Velfærd er i den sammenhæng et godt bud på en ny type elever, som enten kan fortsætte som social- og sundhedsassistenter – eller uddanne sig videre til andre roller i sundhedssektoren, hvor der også er brug for dem.

Torsdag eftermiddag er Conny Jensen med ved den virtuelle fejring af de første EUX-studenter i Holstebro. Fejringen foregår på skærmen, hvor der vil være festtaler, musik og sang samt en hyggelig afsked med de første EUX-elever i SOSU-skolens historie.

- Jeg ønsker EUX-studenterne et stort tillykke med deres uddannelse! Jeg ved, at der er brug for dem både i regionen og i sektoren i øvrigt. Jeg har haft den store fornøjelse at møde eleverne, og det gjorde et stort indtryk på mig at opleve deres engagement og faglige interesse. Det bliver spændende at følge deres vej videre herfra, siger Conny Jensen.

Vil gerne hjælpe med at uddanne flere til faget
Maja Ørskou Vigsøs vej er allerede ved at forme sig:

- Jeg kan helt vildt godt lide at være i social- og sundhedsfaget – det er bare rigtig meget mig! Derfor har jeg sagt ja tak til en stilling som social- og sundhedsassistent på et plejehjem i Holstebro, hvor jeg kan være med til at gøre de ældre beboeres hverdag god. Min drøm om at bruge min EUX til at videreuddanne mig lever endnu, men først vil jeg arbejde og måske endda blive vejleder for andre SOSU-elever, så jeg kan være med til at uddanne flere i faget, slutter den ambitiøse EUX’er!

Siden de første EUX Velfærd-elever startede på social- og sundhedsskolen i Holstebro, er der hvert år startet cirka 20 nye EUX Velfærd-elever på SOSU-skolerne i Herning og Holstebro. På landsplan springer 77 EUX Velfærd-studenter ud i løbet af februar 2021.