SOSU Skolen hyrer populær YouTuber

SOSU Skolen samarbejder med populær YouTuber

10 SOSU-skoler har hyret den kendte YouTuber Rasmus Brohave til at være social- og sundhedsassistent for en dag som et led i filmkonceptet: ”Hvad kan jeg blive?” YouTuberen er udvalgt efter ønske fra nuværende social- og sundhedselever, der efterspørger uddannelsesinformation i øjenhøjde

Med 273.000 abonnenter på YouTube og 304.000 følgere på Instagram er 22-årige Rasmus Brohave en ung mand med et talerør direkte ind i Danmarks ungdom.

Det talerør har Social & SundhedsSkolen, Herning sammen med ni andre social- og sundhedsskoler lånt i et håb om at skabe større kendskab til social- og sundhedsassistentuddannelsen og generel interesse for SOSU-faget blandt de unge, som skal vælge ungdomsuddannelse i nær fremtid.

Skolerne har hyret Rasmus Brohave til at lave endnu et afsnit af sin populære YouTube-serie ”Hvad kan jeg blive?” Denne gang med fokus på uddannelsen til og arbejdet som social- og sundhedsassistent.

Filmen lanceres torsdag 29. oktober 2020 klokken 15.00 på Brohaves YouTube-kanal. DU kan se den herunder:

De unge efterspørger ung-ung kommunikation
Udover et massivt antal følgere og visninger på YouTube er der en helt særlig grund til, at valget faldt på Rasmus Brohave, da social- og sundhedsskolerne overvejede nye muligheder for at vække de unges interesse for SOSU-faget.

Direkte adspurgt i en intern spørgeskemaundersøgelse pegede nuværende social- og sundhedselever nemlig direkte på Brohave som en troværdig og inspirerende stemme, som de gerne vil lytte til.

Camilla Jørgensen var én af dem:

- Jeg nævnte selv, at man kan bruge Rasmus Brohave. Det gjorde jeg, fordi jeg har set nogle af hans film i serien ”Hvad kan jeg blive?” – og jeg synes, de er rigtig gode. For mig betyder det allermest, at det er en ung på min egen alder, der fortæller om, hvordan det er at tage uddannelsen, hvordan det er at være i praktik og så videre, siger 19-årige Camilla Jørgensen, der er social- og sundhedsassistentelev.

Også Henriette Pil Malmkjær Rasmussen synes, at filmsamarbejdet med Brohave er en god måde at vise SOSU-uddannelsen og -faget frem:

- Da jeg skulle vælge uddannelse, var jeg selv meget i tvivl om, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, så en film som denne havde helt sikkert kunne hjælpe mig. Jeg håber, at folkeskoleeleverne synes, at filmen er spændende, så de får lyst til at finde ud af mere om uddannelsen og i sidste ende måske søge ind på én af skolerne, siger Henriette Pil Malmkjær Rasmussen.

Hun er social- og sundhedsassistentelev og medvirker i filmen, hvor hun har Brohave med på arbejde på Toftebo Plejecenter i Hammerum. Her fik han en sludder med Inge over eftermiddagskaffen, cyklede en frisk tur med Ole og spillede hollandsk billard med Leif.

Arbejdet som SOSU indeholder meget mere, end de fleste tror
Ved at vise de lidt anderledes arbejdsopgaver er håbet, at filmen giver en bredere forståelse for, hvad arbejdet som social- og sundhedsassistent har at byde på.

Noget, Henriette Pil Malmkjær Rasmussen bakker fuldt op om:

- Jeg har selv oplevet, at mange tror, at mit arbejde kun handler om at hjælpe folk til og fra toilettet. Men det er nok den mindste del af dét at være social- og sundhedsassistent. Under uddannelsen får man viden om både aldring, psykisk sygdom, akut sygdom, medicin, og jeg har lyst til at bakke op om filmen for at vise, at jobbet indebærer mange andre ting, end dét folk, går og tror, siger hun og håber, at mange flere unge får øjnene op for, hvor meget SOSU-uddannelsen har at byde på:

- Jeg håber, at samarbejdet kan betyde, at uddannelsen når ud til flere i og med, at Brohave har så mange abonnenter på YouTube. Hvis der sidder nogle unge mennesker, der endnu ikke ved, hvad de vil uddanne sig som, kommer der fokus på social- og sundhedsassistentuddannelsen, nu hvor Brohave har lavet en film om den.

De unge savner indhold i øjenhøjde
Hovedpersonen, Rasmus Brohave er også spændt på at se, hvordan følgerne tager imod den nye film:

- ”Hvad kan jeg blive?” er det mest populære, jeg nogensinde har lavet på min YouTube-kanal. Allerede efter første afsnit kunne jeg mærke, at de unge seere havde savnet noget indhold, som netop lærte dem om job- og uddannelsesmuligheder. Og ikke mindst noget indhold, der talte til dem i øjenhøjde, forklarer Rasmus Brohave.

I dag er han 22 år og har for længst lagt folkeskoletiden bag sig, men han husker stadig tilbage til tiden med snak om valg af uddannelse.

- Jeg ved fra min egen tid i folkeskolen, at mange unge er usikre på, hvilken vej de vil gå i livet, så hvis jeg kan hjælpe dem det mindste med at pege dem i den rigtige retning for dem, så føler jeg, at mit arbejde er det det hele værd, siger han.

Har brug for at vække interesse hos de unge
For skolerne er samarbejdet med YouTuberen en ny måde at forsøge at vække de unges interesse. Og umiddelbart har direktør Mads Schmidt Haagensen, Social & SundhedsSkolen, Herning fået positive reaktioner:

- Da vi fortalte eleverne, at Rasmus Brohave skulle være med til at gøre opmærksom på social- og sundhedsassistentuddannelsen, blev de begejstrede! De kendte både ham og hans YouTube-serie ”Hvad kan jeg blive?”, så forhåbningen er, at han kan nå ud til de helt unge, fordi de har en interesse for ham i forvejen, forklarer direktøren, der håber, at flere unge skoleelever finder ud af, at der venter dem en udfordrende og meningsfuld uddannelse på social- og sundhedsskolen.

De 10 social- og sundhedsskoler, som har hyret Rasmus Brohave er:
SOSU Esbjerg, SOSU Østjylland, SOSU Fyn, Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens, SOSU Nord, Social- og Sundhedsskolen Syd, Randers Social- og Sundhedsskole, Social- og Sundhedsskolen Skive Thisted Viborg, SOSU Nykøbing Falster samt Social & SundhedsSkolen, Herning.

Derudover bakkes samarbejdet op af skolernes samarbejdspartnere i kommuner og regioner, samt lokale FOA-afdelinger i skolernes geografier.